Zuiderstorm Limburg
Zuiderstorm Limburg

Aanvulling: Wat is Zuiderstorm?

Als aanvulling van het artikel: Wat is Zuiderstorm, is Pierre Oitmann ook nog in gesprek gegaan met Kees van den Berg en Johan Hauser.

4 november 2021, Pierre Oitmann

We vroegen twee van de deelnemende podia waar ze op gaan letten bij de selectie van de artiesten voor Zuiderstorm. “Het is de eerste keer, dus ik denk dat het voor ieder podium een beetje zoeken is”, stelt Johan Hauser, programmeur van Grenswerk in Venlo. Ik wel echt breder kijken dan puur een demo, bijvoorbeeld: Wat is de ambitie van een act? Wat is het potentieel? Hoe graag willen ze dit?” Ook Kees van den Berg, hoofdprogrammering en marketing van Nieuwe Nor, heeft er zo zijn ideeën over. “Voor mij komt het muzikale op de eerste plaats en dan vooral dat een artiest de luisteraar het gevoel geeft authentiek te zijn, ongeacht genre.”

“Bij Zuiderstorm let ik er daarnaast specifiek op of de artiest de kwaliteit en potentie heeft om buiten haar eigen regio, in mijn geval Parkstad, een publiek voor zichzelf op te bouwen”, vervolgt Van den Berg. “In eerste instantie in onze provincie, maar met de ambitie om verder te gaan, of dat nu Nederland of een internationale carrière is. Het mooie van Zuiderstorm is dat acts in zes Limburgse steden de mogelijkheid krijgen zich te tonen en dus een aantal keer voor een nieuw publiek speelt, maar ook bijvoorbeeld voor festival- en concertboekers. Dus je moet er wel staan en je performance moet kloppen. Ook vind ik het een pré als de artiest de regio, én minimaal de provincie, vertegenwoordigt en iets van trots toont op waar zij vandaan komen.”

Het verschil ten opzichte van Nu Of Nooit vinden vindt Van den Berg interessant. “Bij Zuiderstorm zitten de poppodia echt op de organisatiestoel. Dat is een draai van bijna 180 graden ten opzichte van Nu Of Nooit, waarbij Pop In Limburg vrijwel de volledige organisatie voor haar rekening nam. Nu is er vooral ondersteuning vanuit onze koepelorganisatie, maar liggen de beslissingen bij de poppodia: Hoe gaan we de selectie doen? Welke marketingstrategie en -middelen zetten we in? Welke locaties? Ik denk dat dat goed is, omdat de poppodia weten wat er in hun regio speelt en welke artiesten met ambitie er actief zijn, ook al missen we er als podia nog wel eens een. En daarom is het goed dat er een open inschrijving is en hoop ik dat we als programmeurs verrast worden.” Hauser vindt het een goed initiatief dat er in het hart van de stad meer muziek te horen is dankzij Zuiderstorm. “Dat past ook heel erg bij onze rol die we willen spelen in de stad.”