Zuiderstorm Limburg
Zuiderstorm Limburg

Coachingsdag Zuiderstorm: praktische tips en nuttige ontmoetingen

In aanloop naar de speeldata van Zuiderstorm in mei kwamen de deelnemende muzikanten op een koude zondag samen voor een coachingsdag in Maastricht. Hier werden zowel nieuwe inzichten als nieuwe connecties opgedaan.

Schrijver: Pierre Oitmann, 3 april 2022

Een zondag in het zuiden, niks aan de hand. Maastricht ligt er nog rustig bij op de zeer koude, maar zonovergoten ochtend dat het Dependance wordt klaargestoomd voor de tweede coachingsdag van het muziektraject Zuiderstorm. Opleidingsmanager Felix Havenith van Conservatorium Maastricht maakt een praatje met de kantinejuffrouwen, die vrolijk kletsend vegetarische lunchpakketjes aan het voorbereiden zijn. Felix oogt monter en kijkt ernaar uit om de tientallen jonge muzikanten te verwelkomen die op deze dag naar Maastricht afreizen om met professionals te sparren over hun songs en hun performance. De deelnemers zijn: Ar Jane, Tommy Gazer, Ten Pickles, Stan Alpha, Tweedles, Janet Livv, Laudy Xalen, Deja, Jasmine, Daddy U, Shakespeaker, Foreign Bloom, Under Above, Dutch The Volume, DRSSN, Twenty Seven, The Avery Fallon Band en RXCK.

Even loskomen
Tegen het middaguur druppelen de eerste muzikanten binnen. Bij de koffieautomaat begroeten mensen elkaar, alvorens de instrumenten naar de toegewezen repetitieruimtes te brengen. De coachingsdag wordt officieel geopend door Paul Moerel, directeur van Pop In Limburg, die de gemotiveerde musici bijpraat over de voortgang van het Zuiderstorm-traject. Vervolgens vertelt Sander Ruijters wat de aanwezige bands, rappers, producers en singer-songwriters deze namiddag te wachten staat. Zo geeft Ruijters later die middag zelf twee workshops met performance- en geluidskunstenaar Boris de Klerk, waarmee ze de aanwezigen nieuwe inzichten over performance hopen te verschaffen. De eerste coachingssessie van de dag is echter voor de voltallige groep.

Maastricht in beweging
Zangdocent Roderick Povel van het Conservatorium zorgt ervoor dat de muzikanten letterlijk en figuurlijk even loskomen. Hij zet beproefde theatertechnieken in om de musici bewuster te maken van hun performance en zangtechniek. Op het eerste gezicht lijkt het op een enerverend stuk ochtendgymnastiek en op sommige momenten zelfs op een totaal ontregelde uitzending van Nederland In Beweging. Aanvankelijk kijken de participanten nog wat onwennig om zich heen, maar na een uurtje door elkaar heen lopen, gekke bekken trekken, de spieren losgooien en allerhande stemoefeningen, eindigt de sessie in een zalvende samenzang. “Een hoop technieken die in het theater worden gebruikt, kun je ook toepassen op musici, maar doen iets minder traditioneel aan in een muziekomgeving”, erkent Povel.

Angsten doorbreken
“Omdat dit natuurlijk popmuziek is en geen conservatoriumtraining moet het, vind ik, een prettige, losse oefening zijn”, vervolgt de docent over zijn plenaire sessie deze middag. “Het is moeilijk als je jezelf vasthoudt aan een vaste liturgie van zangoefeningen. Dan werk je jezelf in de nesten. In dit geval was het mijn opdracht om de mensen wat energie te laten krijgen en één groep te laten worden.” Die missie is absoluut geslaagd. “Je staat daar altijd voor en met je zielige zelfje en dat is een spanning die je niet kunt gebruiken als je vervolgens een repetitie ingaat. Ik vind het zelf prettig om dat soort angsten collectief te doorbreken en dan zet ik mezelf ook als object van belachelijkheid in.” Dat gaat Povel schijnbaar makkelijk af. “Oefening baart kunst”, lacht hij.

Praktische tips
Het hart van de coachingsdag voor Zuiderstorm omvat de performance workshops. De bands en artiesten gaan het oefenhok in en nemen een aantal nummers door. Coaches Sander Haagmans, Jo Didderen, Roderick Povel en Wouter Gulikers lopen om beurten de repetitieruimtes binnen en spreken met de muzikanten over hun liedjes en andere zaken waaraan ze willen werken. Zo luistert Sander Haagmans naar een paar nummers van het Maastrichtse rockkwartet Shakespeaker, wiens muziek geïnspireerd is door bands als Coldplay, Nirvana en Red Hot Chili Peppers. Even later spelen ze op verzoek net zo makkelijk een vrolijke versie van de Doe Maar-klassieker Smoorverliefd. Daarna luistert Haagmans mee bij The Avery Fallon Band, vandaag helaas zonder bassist. De coach geeft praktische tips en deelt zijn professionele mening over een nieuw geschreven lied.

Goede voorbereiding
Een van de deelnemende muzikanten aan Zuiderstorm is singer-songwriter Jasmine. “Ik ben hier om mezelf te verbeteren als act, om inspiratie op te doen en te leren van zowel de coaches als de andere acts”, vertelt ze enthousiast. “Ik heb tips gekregen over het interessanter maken van mijn nummers, of juist minder interessant maken, want less is more.” De bijna twintigjarige zangeres nam eerder deel aan Kunstbende en Popsport. Ze zit inmiddels op het Conservatorium in Enschede. Een van de dingen die ze tijdens de coaching voor Zuiderstorm heeft opgestoken, is om goed voorbereid te zijn. “Ik ben gewend kleinere sets te doen en nu moet ik wat langer optreden en ook best veel achter elkaar. Het verplicht je een vaste setlist te creëren en een patroon te vinden. Ik had als slechte gewoonte dat ik vaak een dag van tevoren pas bedacht wat ik ging spelen. Dan ga je toch met wat meer stress het podium op.”

De volgende stap
Zangeres Jessica Kulka heeft in 2020 synthpopduo Foreign Bloom opgericht met de Duitse muzikant Frederick Tings, die ze twee jaar daarvoor ontmoette tijdens een meeting van Pop In Limburg. Haar afstudeerproject aan de Kunstacademie resulteerde in de ‘visual’ EP Echoes. Tot op heden zaten de twee vooral in de studio, nu doet Foreign Bloom mee aan Zuiderstorm. “Ik denk dat het een juiste stap is om het nu te doen”, zegt ze. “We krijgen een podium aangeboden. Ik kan daar gaan staan en zingen, no problem, maar we willen de hele mikmak.” Kulka onderstreept het belang van netwerken. “Als je iemand kunt leren kennen waarmee je goed kunt sparren, is het al een productieve dag geweest. Zo heb ik Freddy ook ontmoet.” Ze wil zich met Zuiderstorm in de kijker spelen. “Ik hoop dat er mensen uit de scene naartoe komen, zodat je gezien kan worden en dat dat weer leidt tot de volgende stap.” Of dat zo is, zal Zuiderstorm in mei uitwijzen.