Zuiderstorm Limburg
Zuiderstorm Limburg

Zuiderstorm?

Zuiderstorm is een nieuw platform voor aanstormend muzikaal talent uit Limburg, met name voor gemotiveerde en ondernemende muzikanten die zoveel mogelijk podiumervaring willen opdoen en publiek aan zich willen binden. Jaarlijks selecteren programmeurs van de 6 Limburgse poppodia 18 acts (van pop en rock tot fusion, van singer-songwriter tot metal en van hip hop tot dance) die tijdens Zuiderstorm optreden in de muziekcafés en poppodia van 6 Limburgse steden.

Acts die voor Zuiderstorm geselecteerd worden, treden op in álle zes (Maastricht, Heerlen, Sittard, Roermond, Weert en Venlo) de deelnemende steden. Bovendien worden deelnemers gecoacht door professionals uit de Nederlandse muziekindustrie en krijgen een gratis fotoshoot. Tijdens de grootschalige provinciale campagne wordt het festival en vooral de deelnemende acts, gepromoot. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, voor de optredens krijgen de acts een kleine onkostenvergoeding.

Muzikanten die actief zijn binnen de genres hiphop, pop, electronics, rock, metal, dance, singer-songwriter of fusion, kunnen zich tot 1 januari 2022 opgeven voor de editie van 2022.

Het doel

Samen sterk voor muzikaal talent!

Met Zuiderstorm willen wij een relatief grote groep Limburgse muzikanten een laagdrempelig podium bieden zodat ze in een korte tijd veel podiumervaring op kunnen doen. Deze ervaring wordt ondersteund door zakelijke en muzikale coaching. De combinatie van ‘in korte tijd veelvuldig optreden’ en ‘begeleiding op maat’ zorgt ervoor dat muzikale en zakelijke ontwikkeling van deze muzikanten in een stroomversnelling terecht komt, waardoor ze een volgende stap kunnen zetten in de popwereld en aansluiting kunnen vinden bij andere talentontwikkelingsinitiatieven zowel in Limburg als landelijk en de kunstvakopleidingen.

Achtergrond

Eind 2019 besloot de provinciale popkoepel Pop in Limburg, na intensief overleg met de Limburgse popsector, te stoppen met de bekende provinciale popwedstrijd ‘Nu of Nooit’. Daarop hebben de Limburgse poppodia, het Conservatorium Maastricht en de Rockacademie Tilburg de handen ineen geslagen om een nieuw platform te bieden aan muzikanten die voorheen meededen aan de traditionele muziekwedstrijd. De (nasleep van de) coronacrisis heeft er bovendien voor gezorgd dat er steeds minder podiumplekken voor deze doelgroep zijn. Zuiderstorm biedt daarom juist in deze tijd uitkomst. Subdoel van het festival is tevens het geven van een impuls aan het culturele aanbod in de binnensteden, waar kleinschalig cultureel aanbod de afgelopen anderhalf jaar onder grote druk heeft gestaan.

Partners